• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/11

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

11 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Europeaniseringsproces
Proces van beïnvloeding en expansie van niet-Europese gebieden door een Europees cultuurpatroon. Het gaat om een verspreiding van Europese technieken en ideeën.
Accultratie
De wederzijdse beïnvloeding van culturen
Handelskolonialisme (1500-1850)
Vestiging van Europese kooplieden en handelsmaatschappijen (bijv. VOC) in gebieden buiten Europa met het doel handel te drijven in winstgevende handelswaar, zoals specerijen.
Industriële revolutie
De overgang van handwerk naar machinale productie op grote schaal, in grote fabrieken. In het productieproces wordt overgegaan op de toepassing van mechanische drijfkracht als vervanging van menselijke (of dierlijke) energie.
Exploitatiekolonialisme
Het gebruiken van een land als wingewest door de vorming van kolonies. Beheersing van kolonies om de levering van grondstoffen en agrarische producten aan het moederland en de export van de industrieproducten naar de kolonie te garanderen.
Internationale taakverdeling
Een verdeling van taken tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden, waarbij de ontwikkelingslanden leveranciers werden van grondstoffen en agrarische producten en de ontwikkelde landen industrieproducten gingen leveren.
Kapitaalintensieve productietechnieken
Productietechnieken waarbij gebruikgemaakt wordt van machines(kapitaalgoederen).
Multinationale ondernemingen (MNO’s)
Grote bedrijven die in verschillende landen (dochter) ondernemingen hebben. Ze worden ook wel multinationals of transnationale ondernemingen genoemd. MNO’s worden gekenmerkt door een grote knowhow en strategisch handelen. Ze beschikken over veel kapitaal.
Theorie van de cumulatieve causatie
Een theorie waarbij sprake is van economisch sneeuwbaleffect dat optreedt door de start van een nieuwe economische activiteit. Vaak is hierdoor sprake van een doorgaande groei in het centrum die ten koste gaat van de periferie.
Backwash effects
Verzameling van effecten die ervoor zorgen dat in een centrum-periferiesituatie het centrum steeds verder versterkt wordt ten koste van de periferie. Het centrum pleegt eigenlijk roofbouw op de periferie waardoor de ongelijkheid groter wordt. Grondstoffen, arbeidskrachten en kapitaal stromen weg uit de periferie en zorgen voor nieuwe economische activiteiten en doorgaande groei van het centrum (economisch sneeuwbal effect).
Spread effects
Positieve effecten voor landen in de periferie die optreden vanuit landen in het centrum. Centrumlanden kunnen bijdragen aan de positieve ontwikkeling van ontwikkelingslanden door bijvoorbeeld overdracht van landbouwkennis. Spread effects zorgen voor verminderen van de ongelijkheid tussen centrum en periferie.