• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/20

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

20 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Što su proplastidi?

Svi tipovi plastida nastaju iz malih (0,5 do 1 mikrometara u promjeru), slabo diferenciranih, bezbojnih proplastida, koji su prisutni u nediferenciranim meristemskim stanicama koje se brzo dijele. Sadrže malo unutarnjih struktura, dijele se, a iz njih se razvijaju u zrele tipove plastida ovisno o potrebama stanice. Proplastidi se nasljeđuju sa citoplazmom biljne jajne stanice, oni se mogu razviti u kloroplaste (u zelenim listovima), ili skladišne plastide, leukoplaste koji akumuliraju škrob (u gomolju krumpira), ili kromoplaste koji sadrže pigmente (u laticama cvijeta).

Što su plastidi, koje vrste plastida znate i koje su njihove funkcije?

Plastidi su organeli karakteristični isključivo za biljnu stanicu. Kod gljiva i nekih visoko specijaliziranih biljnih stanica nema plastida. Vrste plastida u koje se može transformirati citoplazmom nasljeđen proplastid su:


Kloroplasti - obavljaju fotosintezu, imaju tilakoidne membrane i kreću se uz staničnu stijenku zbog aktinskih i miozinskih vlakana.


Kromoplasti - fotosintetski neaktivni plastidi koji daju žutu (ksantofil), narančastu (beta-karoten) i crvenu (likopen) boju plodovima i cvjetovima jer sadrže pigmente. Tijekom sazrijevanja plodova u kloroplastima se razgrađuju tilakoidne membrane i transformiraju se u kromoplaste.


Leukoplasti - nepigmentirani plastidi sa zaštitnom ulogom, nalaze se u unutarnjim i epidermalnim stanicama, također imaju pričuvnu funkciju te mogu skladištiti proteine (proteinoplasti), lipide (elaioplasti) i škrob (amiloplasti).


Gerntoplasti - plastidi požutjelih listova u kojima je razgrađen klorofil, ali sačuvan karoten.

Što su to etioplasti?

Ukoliko biljka raste u mraku, razvoj kloroplasta se zaustavlja u stadiju etioplasta. Neke reakcije u izgradnji fotosintetskog aparata i tilakoida ovisne su o svjetlosti (primjer enzima ovisnog o svjetlosti je protoklorofil reduktaza). U etioplastu se formiraju tubularne unutarnje membrane - protilakoidi i parakristalična struktura - prolamelarno tijelo, ali se ne sintetizira klorofil (već žuta preteča klorofila). Ako se takve etiolirane biljke izlože svjetlu, etioplasti nastavljaju razvoj u kloroplaste.

Što su to amiloplasti?

Leukoplasti sa škrobnim zrncima. Dokazuju se Lugolovom otopinom.

Opišite građu kloroplasta.

Kloroplasti su fotosintetski aktivni plastidi. Iako je najznačajnija funkcija kloroplasta fotosinteza, u kloroplastima se odvija i sinteza lipida, aminokiselina, masnih kiselina i škroba. Kloroplasti su obavijeni dvijema membranama koje čine ovojnicu. Vanjska i unutarnja membrana plastida znatno se razlikuju, pri čemu unutarnja membrana predstavlja pravu barijeru prema citoplazmi. Prostor između membrana odgovara necitoplazmatskoj fazi, dok unutarnja membrana obavija stromu u kojoj se nalaze škrobna zrnca, plastoglobuli, ribosomi i sustav membrana nazvan tilakoidi. Vanjska membrana, vrlo je propusna za male molekule iione. Unutarnja membrana, slabo je propusna, sadrži posebne transportne proteine za prijenos ATP i dikarboksilnih kiselina. Predstavlja mjesto interakcije kloroplasta s preostalim dijelom stanice. Tilakoidna mambrana, nepropusna je za ione; sadrži sve sustave kloroplasta koji stvaraju energiju: fotosintetski sustav apsorpcije svjetla (molekule pigmenta klorofila i karotenoida), lanac prijenosa elektrona i ATP sintazu. Stroma je veliki središnji prostor okružen unutarnjom membranom, sadrži: topljive enzime i uređaje za sintezu RNA i DNA (ribosome, DNA, RNA). Tilakoidni prostor, lumeni tilakoida međusobno su povezani i određuju treći unutarnji pododjeljak - tilakoidni prostor. Odvojen je od strome tilakoidnom membranom. Na tilakoidnim membrana kloroplasta prisutan je klorofil, karotenoidi i ostale komponente fotosintetskog aparata, dok se enzimi za fiksaciju ugljičnog dioksida i sintetski putovi s tim u vezi, nalaze u stromi kloroplasta. Pojedinačne tilakoide nazivamo stroma-tilakoidi dok višeslojne naslage tilakoida zovemo grana-tilakoidi.

Što je granum?

Granum čini nakupina tilakoida – mreža spljoštenih diskova. Glavni dio tilakoidne membrane.

Gdje se nalazi ptDNA?

U stromi plastida. Zahvaljujući plastidnoj DNA plastidi su semiautonomni organeli sa značajnom autonomijom jer sadrže nasljednu uputu, no ona im nije dovoljno za samostalan život izvan stanice. Povezani su u kompleks s proteinima zvan nukleoid plastida. Svaki nukleoid može sadržavati više od deset kopija plastida DNA. U jednoj biljnoj stanici može biti samo jedna vrsta plastida dok su u cijeloj biljci različite vrste.

Kakav je topološki odnos između tilakoidnog prostora i međumembranskog prostora kod kloroplasta?

Oni su topološki jednaki, a također su topološki jednaki i izvanstaničnom prostoru jer tilakoid nastaje od međumembranskog prostora. Tilakoid pri razvitku iz proplastida nastaje uvrnućem specijalnih dijelova unutarnje membrane koji se otkidaju i formiraju tilakoidne vezikule, koje se onda razvijaju u zreli tilakoid. Tilakoidni odjeljak je strukturno i funkcionalno različit od ostatka kloroplasta. Tilakoidi mogu rasti i dijeliti se autonomno kako kloroplasti preferiraju.

Što je fotosinteza, gdje se ona u stanici odvija, na koje procese je možemo podijeliti?

Voda se razlaže, a kisik se oslobađa u reakcijama fotosintetskog prijenosa elektrona, dok se ugljični dioksid asimilira (fiksira) u proizvodnji ugljikohidrata u reakcijama fiksacije ugljika. Mnoge reakcije koje se odvijaju tijekom fotosinteze u biljkama, mogu se svrstati u dvije skupine:


1)fotosintetske reakcije prijenosa elektrona - proizvodnja ATP i NADPH, odvijanje ovisi o svjetlosnoj energiji


2)reakcije fiksacije ugljika pretvorba CO2 u ugljikohidrate. Fotosinteza je redoks proces; – voda se oksidira, ugljik se reducira – elektroni se prenose zajedno s vodikovim ionima iz vode do CO2 i reduciraju ga u šećer – elektroni povećavaju svoju potencijalnu energiju dok se kreću od vode do šećera, a potrebnu energiju dobijaju u reakcijama ovisnim o svjetlosti.


Fotosintezu čine dva procesa: REAKCIJE OVISNE O SVJETLOSTI i CALVINOV CIKLUS (reakcije neovisne o svjetlosti; reakcije u tami). Reakcije ovisne o svjetlosti se odvijaju u tilakoidima, a reakcije neovisne o svjetlosti u stromi kloroplasta.


Koja je ukupna reakcija fotosinteze?


6 CO2 + 12H2O –energija-> 6O2 + C6H12O6 + 6H20


Kako bi došlo do fotosinteze moraju biti ispunjeni uvjeti:


Izvor energije (svjetolsna energija) koju apsorbiraju molekule klorofila, a dio te energije se pohranjuje u ATPIzvor vodika (h20) koji će se reducirati CO2 do energetski bogatog šećera glukoze. Energija svjetlosti omogućuje razlaganje vode na vodik i kisik pa se tako oslobađa vodik za redukciju C02.

Što je kompleks antena i koja je uloga reakcijskog središta?

Fotosustav se sastoji od dvije usko povezane komponente:


• kompleks antena je važan za hvatanje svjetlosti, sastoji od molekula pigmenta (klorofili i karotenoidi) koje hvataju svjetlosnu energiju i prenose je do reakcijskog središta


• fotokemijsko reakcijsko središte je transmembranski proteinsko-pigmentni kompleks se Sastoji od proteinskih kompleksa i molekula klorofila a koji omogućuju da energija svjetla bude pretvorena u kemijsku energiju. Molekula klorofila je pobuđena fotonom (kvant svjetlosti), elektron je pobuđen u orbitalu više energije, pobuđena molekula klorofila se želi vratiti u orginalno stanje što može učiniti na tri načina:


1. višak energije pretvoriti u toplinu


2. rezonantnim prijenosomu prenosi energiju na drugu molekulu klorofila (ali ne preko elektrona)


3. prenošenje elektrona visokog potencijala do susjedne molekule koja je akceptor tog elektrona, i pritom se vrača u početno stanje uzimanjm elektrona niskog energetskog potencijala od neke druge molekule koja je tada donor elekrona u reakcijskom središtu.



Po kompleksu atena se energija brzo prenosi sa 1. na 2. molekulu dok ne stigne do posebnog para molekula klorofila u fotokemijskom središtu, to je ireverzibilna zamka za pobuđeni kvant gdje se energija prenosi elektronima preko akceptora elekrona do lanca prijenosa elektrona.

Gdje u kloroplastu nalazimo fotosustav I i fotosustav II?
Na tilakoidnoj membrani.

Što je ciklički, a što neciklički tok elektrona?

Ciklički tok: Umjesto da se prenesu na NADP+ , elektroni visoke energije iz fotosustava I vraćaju se natrag do citokrom bf kompleksa. Prijenos elektrona kroz citokrom bf kompleks povezan je sa stvaranjem protonskog gradijenta kroz tilakoidnu membranu. Plastocijanin zatim vraća te elektrone u fotosustav I, na nižu energetsku razinu, završavajući ciklus prijenosa elektrona u kojem se energija svjetla koristi za crpljenje protona u citokrom bf kompleksu. Prijenos elektrona od fotosustava I može stoga stvarati ili ATP ili NADPH, ovisno o metaboličkim potrebama stanice.


Neciklički tok: Pet proteinskih kompleksa u tilakoidnoj membrani djeluje u transportu elektrona i sintezi ATP i NADPH. Fotone apsorbiraju molekule klorofila udružene s fotosustavima I i II (PS I I PS II). U fotosustavu II, energija dobivena apsorpcijom fotona koristi se za cijepanje molekula H2O u tilakoidnom prostoru. Elektroni se zatim prenose pomoću plastokinona (PQ) do citokrom bf kompleksa, gdje se prenose na na niže energetsko stanje, a H+ se crpe u tilakoidni prostor. Elektroni se zatim prenose do fotosustava I pomoću plastocijanina (PC). U fotosustavu I, energija dobivena apsorpcijom svijetla ponovo stvara visokoenergetske elektrone, koje proteinski kompleks, reduktaza NADP, koristi za redukciju NADP+ u stromi kloroplasta. Proteinski kompleks, ATP sintaza, zatim koristi energiju pohranjenu u protonskom gradijentu za pretvorbu ADPa u ATP. Produkti necikličkog toka elektrona su ATP, NADPH i O2.

U kojem odjeljku kloroplasta dolazi do sinteze ATP i kako (kako je orijentirana ATPsintetaza)?

Na tilakoidnoj membrani, ATP sintetaza je orijentirana razgranatim dijelom (onim kojim stvara ATP od ADP) prema stromi kloroplasta u kojoj se i događa sama sinteza.

Kako fotosintezom nastaje O2?

Energija dobivena apsorpcijom fotona na fotosustavu II se koristi za cijepanje molekule vode i pritom je produkt molekula kisika koja se potom otpušta u atmosferu. Jednim fotosustavom nastaje pola molekule.

Koje su reakcije fotosinteze vezane uz svijetlo?

Reakcije hvatanja kvanta svjetlosti i toka elektrona, tj. sinteza ATP, O2 i NADPH.

S čime opskrbljuju reakcije na svjetlu Calvinov ciklus?

ATPom za sintezu šećera, energija pohranjena za redukciju CO2 i NADPHom (nikotinamid-adenin-dinukleid-fosfat) kao izvor vodika za redukciju CO2.

Opišite reakciju fiksacije ugljika (Calvinov ciklus), gdje se odvija i kako.

Reakcije fikasacije ugljika (neovisne o svjetlosti) odvijaju se u stromi kloroplasta. U stromi kloroplasta prisutni su svi enzimi potrebni za fiksaciju CO2 . Enzimi koriste energiju ATP-a i elektrone iz NADPH-a (nastali reakcijama na svjetlu) kako bi reducirali CO2 do ugljikohidrata.


Fiksacija CO2 : CO2 se veže na molekulu ribuloza-1,5-difosfata. Reakciju katalizira ribuloza-1,5-difostat-karboksilaza oksigenaza. Redukcija CO2 : nastali 3-fosfoglicerat uz ATP (fosforilacija) i NADPH (redukcija) daje prvi stabilni ugljikohidrat s tri C-atoma, gliceraldehid-3-fosfat. Gliceraldehid-3- fosfat: za sintezu škroba, saharozu, ali i lipida i aminokiselina. Regeneracija ribuloza-1,5-difosfata (kako se ne bi prekinula fiksacija CO2 ). Početna reakcija fiksacije katalizirana je enzimom ribuloza 1,5 difosfat karboksilaza oksigenaza -> rubisco. Rubisco često predstavlja 50% svih proteina kloroplasta i smatra se jednim od najobilnijih enzima na Zemlji. CO2 iz atmosfere veže se s ribuloza 1,5-difosfatom (spojem koji sadrži pet ugljika) i vodom dajući dvije molekule 3-fosfoglicerata (spoj koji sadrži tri ugljika). Prvi produkt reakcije je međuspoj koji sadrži 6 ugljikovih atoma i brzo se raspada na dvije molekule s po 3 ugljikova atoma, 3-fosfoglicerat. U ciklusu fiksacije ugljika potroše se tri molekule ATPa i dvije molekule NADPH za svaku molekulu CO2 , koja se fiksira i pretvori u ugljikohidrat. CO2 + 3 ATP + 2 NADPH + voda –rubisco--> 3-fosfoglicerat


U reakcijama fiksacije ugljika tri molekule CO2 ugrađene su enzimom ribuloza difosfat karboksilaza oksigenaza da bi se proizvelo 6 molekula 3-fosfoglicerata


3 CO2 + 9 ATP + 6 NADPH + voda --rubisco-> 6 3-fosfoglicerat


Čisti prinos ove reakcije je jedna molekula gliceraldehid 3-fosfata (3 atoma ugljika).


6 3-fosfoglicerat gliceraldehid 3-fosfata + 8 Pi + 9 ADP + 6 NADP+Energija fosfatne veze (ATP) i reducirajuća snaga (NADPH) potrebne su za stvaranje organskih molekula iz CO2 i H2O. Dvije molekule gliceraldehid 3-fosfata koriste se za sintezu 1 molekule glukoze, a 10 molekula gliceraldehid 3- fosfata nastavljaju u Calvinovom ciklusu oblikovati 6 molekula ribuloza 1,5-difosfata. Glavnina gliceraldehid 3-fosfata ostaje u stromi kloroplasta u obliku škroba (polimer glukoze i služi kao rezervni ugljikohidrat).

Što je rezultat Calvinovog ciklusa?

Gliceraldehid-3-fosfat koji može polimerizirati glukozu i ići iz stanice ili može ići u škrob kao zaliha energije za stanicu.

Kako preživljavaju stanice u korijenju biljaka kada one ne sadrže kloroplaste i nisu izložene suncu?

Svaka biljka ima zalihe škroba. Kotransportom saharoze i vodikovih iona, saharoza se šverca sa vodikovim ionima koji putuju niz koncentracijski gradijent, tim mehanizmom biljke spremaju saharoze u specijalizirane stanice u žilama listova, iz tih žila koje čine provodni sustav biljke (ksilem i floem) asimilati putuju do stanica korijena i ostalih nefotosintetskih organa, a također se mogu i skladištiti primjerice u gomoljima.

Nabroji i objasni makar 4 sličnosti mitohondrija i kloroplasta.

Oba su energetski organeli koji proizvode ATP. Imaju veliku količinu unutrašnjih membrana i veliki unutrašnji podojeljak s posebnim enzimima. Imaju ATP sintetazu ugrađenu u membranu, vlastitu DNA i vlastite 70S ribosome i stvaraju vlastite proteine (semiautoimni). Smatra se da su oba nastala endosimbiorskom teorijom, te im je unutarnja membrana slabije propusna od vanjske.