• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/36

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

36 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Nämn och beskriv 3 villkor som ska uppfyllas för en korrekt transaktion i ett marknadssystem (Lindblom)

1. Tillfällig kontroll:
Du måste äga varan/tjänsten som du säljer. Du kan t.ex. inte sälja något du lånat.

2. Knapphet:
Det måste finnas en knapphet av varan/tjänsten. Det ska alltså finnas en efterfrågan.

3. Frivillighet:
Transaktionen måste ske frivilligt. Säljaren/köparen frå alltså inte tvingas till transaktionen.

Nämn 2 viktiga förändringar i lagstiftningen på mitten av 1800-talet som lade grunden för det moderna aktiebolaget (Schön)

1. Patent(lagen) förändrades vilket gjorde det lättare för ägare att skydda sina innovationer.

2. Lagen om juridisk person stiftades, så att aktiebolaget kunde ställas till rätta inför domstol.



3. (som extra exempel) Aktiebolagägarna var inte längre skyldiga att betala aktiebolagets skulder i fallet av en konkurs.

Nämn 2 faktorer som drev fram utvecklingen av storföretagande under den senare delen av 1800-talet. (förutom aktiebolagslagstiftningar) (Schön)

1. Standardiseringen ledde till stordriftsfördelar för företagen och gjorde att företagen kunde nå ut till en större globalare marknad



2. Städernas uppkomst gav företagen en plats att bosätta sig där de bildade nätverk med andra företag. Dessutom var städerna knytpunkter för handeln vilket förbättrade integrationen i samband med den nybyggda infrastrukturen.

Utveckla vad som menas med "Modern ekonomisk tillväxt" enligt boken "Vår världs ekonomiska historia". (Schön)

Produktionen är högre än vad det föds människor (Högre produktion per individ).

Den ekonomiska tillväxten som sker är självförstärkande vilket innebär att de rika blir rikare. Dessutom är tillväxten väldigt varaktig. Detta var vad som hände under 1800-talet i och med industrialiseringen.

Fagerfjäll delar in svenskt näringsliv i 12 olika delar. Namnge branscherna och ge ett exempel på ett företag för varje bransch. (Fagerfjäll)

1. Råvarusektorn - Stora Enso
2. Kapitalintensiva processindustrin - SSAB


3. Producentvaruindustrin/byggbranschen - Atlas Copco/Sandvik
4. Konsumentvaruindustrin - Ford Volvo


5. Varudistribution/detaljhandel - Schenker/ICA


6. Marknadsföring och medier - Posten/Bonnier


7. Rese- och underhållningsbranschen - SAS/Scandic


8. Företagstjänster - TietoEnator/Manpower


9. Finanstjänster & kapital - Swedbank


10. Utbildning & forskning - Lernia


11. Hälsovårdssektorn - Sahlgrenska/AstraZeneca


12. Konsumenttjänster - Attendo

Vad är det säkraste sättet att skapa konkurrenskraftiga företagskluster? (Fagerfjäll)

Det säkraste sättet att skapa konkurresnkraftiga företagskluster är att utsätta företagen för kraftig konkurrens, vilket bäst görs i en internationell marknad med båda nationella & internationella företag som tävlar mot varandra. Man kan inte bli bäst om man inte spelar med dem bästa.

Vad är vikten av standardisering och stordriftsfördelar, vad är detta och hur hänger dessa begrepp ihop? (Schön)

Standardisering innebär att man inför samma mått/standarder på produkten/varan. Exempelvis att företagen kommer överrens om att använda samma eluttagsform. Detta ledde till just stordriftsfördelar då företagen kunde sälja sina produkter på större ytor och t.o.m. internationellt.

North beskriver i sin artikel "The Paradox of the West" framväxten av institutioner som främjade både tillväxt och frihet som bl.a. ett resultat av historiskt betingade förhandlingsprocesser mellan "The ruler" (härskaren) och "The constituents" (medborgare). Vad var det som stod på spel för härskaren i dessa förhandlingar? (North)

Det som stod på spel för härskaren i dessa förhandlingar var hur mycket makt han skulle offra i utbyte mot att få in skatt av väljaren. Härksaren krävde alltså skatt från medborgarna och i utbyte fick de frihet. Härskaren var dock rädd att ge medborgarna för mycket frihet då det skulle kunna leda till att han blev störtad.

Vad handlar spänningen mellan marknad och politik om? (Lindblom)

Det handlar om hur mycket politiken ska lägga sig i marknaden.
Marknadssystemet har en fördelningsprincip som heter quid pro quo. Detta innebär att man får det man kan ge. De rika får alltså mycket och de fattiga får då väldigt lite. Inkomstklyftorna ökar alltså i samhället, vilket politiken kan försöka hindra via t.ex. inkomstskatt. Frågan är bara hur mycket politiken ska lägga sig i.

Vad är byråkratins moral? (Styhre)

Den byråkratiska tjänstemanetiken innebär att alla människor är lika inför lagen. Det får alltså inte finnas några undantag vilket ska leda till att ingen godtycklighet smyger sig in. Man ska heller inte se till personlig etik.

Vad kännertecknar byråkratisk maktform och hur kopplas den till rationalitet och rättstat? (Styhre)

Maktformen kännetecknas av en hierarkisk kontroll av ämbeten, skapad av medborgare mot den godtyckliga makten. Man utgår ifrån målrationallitet i en byråkrati (maximera nyttan av händelsen). I rättstaten utövas makten igenom och under lagen, precis som för alla andra. Besluten ska även kunna grundas i rationella/logiska förklaringar.

Ange 7 regionala företagskluster. Ge även ett exempel på ett företag och en ort. (Fagerfjäll)

Ort - Industri - Företag:



Stockholm - Finansindustrin - Skandia


Ludvika - Kraftindustrin - ABB


Trollhättan - Filmindustrin - Film i väst


Göteborg - Bilindustrin - Volvo


Borås - Textilindustrin -


Uppsala - Läkemedel - Pharmacia


Linköping - Flygindustrin - SAAB


Ange de 3 centrala nyckelfaktorerna för den moderna ekonomiska tillväxten, och definiera vad som menas med dem. (Schön)

1. Institutioner:
Lösningar på problem i samhället, som blev kvar. Består av informella och formella lagar.



2. Innovationer: Uppkomst av nya produkter, tekniker eller tjänster som kan effektivisera produktiviteten och produktionen, samt föder nya lösningar och innovationer.



3. Integration: Sammankopplingen av människor, företag, myndigheter, marknader och städer. Samverkan av dessa leder till global och regional tillväxt.

Beskriv vad det är som utmärker aktiebolaget jämfört med tidigare bolagsformer. (Schön)

Aktiebolaget blev en juridisk person vilket gjorde att det kunde ställas inför rätta i domstolen. Ägarna inte heller hållas personligt ansvariga för företagets ekonomi vid exempelvis konkurs. Det blev även fritt att handla aktier i bolag som möjliggör handel på olika börser, samt kapitaltillskott för företagen.

Ange två förklaringar för varför det dröjde fram till sekelskiftet 1900 innan aktiebolaget blev en vanlig bolagsform. (Schön)

1. Det var svårt att lita på aktiebolag p.g.a. tidigare fiffel.



2. Många bedrev fortfarande små familjeföretag som egentligen saknade bolagsform.

1900-talet kallas för "Kemins århundrade". Varför och vad låg till grunden och ge exempel på produkter som skapades utifrån detta? (Schön)

Därför att kemi bidrog till att utveckla produkter som hade stor effekt på människors levnadsstandard och produkter som ersatte andra råvaror som var knappa.



- Penicillin


- Syntetiskt gummi


- Syntetisk ammoniak

Finns det en nödvändig koppling mellan marknadssystemet å ena sidan och individuell frihet & demokrati å den andra? (Lindblom)

Marknadssystemet är i behov av en individuell frihet för att utvecklas och skapa tillväxt. Friheten resulterar i att entreprenörer vill och vågar skapa nya idéer och innovationer. En demokrati måste ha ett fungerande maknadssystem, men marknadssystemet är inte i behov av en demokrati för att fungera.

Vad menas med begrepper "Institutionell ram"? Ge även 2 exempel på institutioner inom denna ram. (Schön)

Institutioner som gynnade ekonomisk tillväxt och som drev på den industriella utvecklingen.



1. Äganderätten: Kungen gav medborgarna rätten till sin jord i utbyte mot skatt. Då skatten blev mer regelbunden vågade fler investera.



2. Handelsrätten: Med ökad handel så lkade problemen. Då gick en tredje neutral part in och dömde. Skapade regelverk som spreds och institutionaliserades. Rättvisare handel ledde till mer handel.

Vad innebär begreppet "General Purpose Technology" (GPT)? Beskriv på vilket sätt det anses kunna ge tillväxt och ge exempel på en sådan teknologi. (Schön)

Teknok som kan tillämpas inom fler områden än det ursprungliga. En innovation som förändrar en hel ekonomi i kombination med andra innovationer och sprids.

Ett exempel är ångmaskinen som först utvecklades att pumpa vatten, men har ledit vägen för en rad andra innovationer så som ångbåtar. Effektiviserade produktionen, industri, organisationssätt m.m.

Hur förklaras den avsevärda tillväxt som skedde under åren 1950-1975? Förutom tillgången till billig olja. (Schön)

Dessa år kom att kallas "Rekordåren". Industrier växte, storföretag växte, även bl.a. bilindustrin. Marknader blev mer globala. Ökad integration i och med bilismen och flygplan. Kommunikationsmöjligheterna utvecklades och teknik växte, vilket ledde till ökad integration mellan företag. Då var det viktigt att vara på topp vilket konstant drev företagen till nya innovationer för att konkurrera.

Vad innebär begreppet "Fördelningsineffektivitet"? (Lindblom)

Det är samma sak som allokeringsineffektivitet och innebär en snedfördelning av resurser och kapital mellan människor, sektorer, mm. i marknadssystemet. Fördelningsineffektiviteten skapar en snedfördelning eftersom aktörer på marknaden endast ser till sina egna fördelar och bryr sig inte om det leder till bördor för andra (Detta är spill over-effekter).

Redogör för hur man skulle kunna hävda att världen blivit mer jämlik (Schön)

Genom mer kunskap, utbildning, innovationer och ökad integration har jordens befolkning globalt sett fått det bättre ställt. Den andel människor som lever under existensminimumgränsen (1 dollar om dagen) har minskat.



Ett annat sätt som världen blivit jämlikare på är kvinnans position på arbetsmarknaden. Denna utveckling har dock gått olika snabbt i olika länder.

Redogör för hur man skulle kunna hävda att världen blivit mindre jämlik (Schön)

Världen må ha blivit rikare, men klyftorna mellan människor har ökat. Vissa lever i överflöd och vissa i misär.

Svenskt näringsliv ur ett europeiskt perspektiv har 3 mycket tydliga särdrag. Vilka? (Fagerfjäll)

Protektionism: Skyddar sina egna industrier. T.ex. genom devalvering eller tullar.



Tung industri: Tunga industrier som levt kvar sedan 1900-talet. Dessa har kunnat leva kvar just pga protektionismen. t.ex. gruvindustrin.



Offentlig sektor: En stor del av Sveriges sysselsatta finns inom offentliga sektorn, värd och omsorg, skola, räddningstjänst.

Vad tar Fagerfjäll upp för andelningar till att det är av intresse att ha huvudkontoren just i vårt land? (Fagerfjäll)

Fagerfjäll menar att om huvudkontoret ligger i Sverige så underlättas kommunikationen med företaget. Med huvudkontoret kan man påverka de internationella "lego-länderna" där andra bitar av produktionen ligger. En annan fördel är möjligheten för kluster att uppstå kring huvudkontoret.


Det är dessutom ekonomiskt fördelaktigt för Sverige om huvudkontoret är baserat här, alltså genom skatt, att Sverige får in skatt ifrån företaget.

Hur hängde oljans genombrott ihop med kemin? Ge två konkreta exempel. (Schön)

Nya produkter, mediciner osv utvecklades till följd av stora kemiska framsteg, t.ex. plast och penicillin.


Oljans genombrott resulterade i bl.a. mycket snabbare och effektivare transportmöjligheter och industrier. Innovationerna inom kemin samt oljeanvändningen resulterade tillsammans i bekvämare levnadsförhållanden för människor.

Redogör för 2 aspekter som, enligt Weber, är specifika för den byråkratiska hierarkin. (Styhre)

1. Organisationen utgör den primära inkomstkällan



2. Det finns möjlighet till avancemang inom organisationen

Ange 2 exempel på fördelningsineffektivitet som kan skapas av marknaden. (Lindblom)

Spill over-effekten: När t.ex. företag endast ser till sina egna intressen och deras verksamhet sker på bekostnad av andra människor eller kommande generationer. t.ex. miljöutsläpp vid textiltillverkning.



Godtyckliga priser: De höjer priserna utan någon konkurs. Detta sker av monopol eller oligopolmarknader.

Beskriv triangelhandeln och Storbritanniens roll i denna. (Schön)

Storbritannien hade mycket pengar från de finanstjänster som de givit kolonierna. Med dessa pengar importerades maskiner ifrån USA och Europa, som med pengarna de fick av SB köper råvaror ifrån övriga världen. Övriga världen köper sedan varor och tjänster ifrån SB. SB hade då alltså en katalisators roll i denna triangelhandel.

Redogör för vad Fagerfjäll anser att järnvägen inneburit för den svenska landsbygden? (Fagerfjäll)

Marknader byggdes längs järnvägsstopp. Där byggdes även infrastruktur. Järnvägen har även ökat integration, knutit samman människor, ekonomier och marknader och gynnat tillväxt.

Beskriv kortfattat innebörden av begreppen teknisk effektivitet och allokeringseffektivitet. (Lindblom)

Teknologisk effektivitet: Man ska få så mycket output som möjligt för så lite input som möjligt.



Allokeringseffektivitet: Man måste välja var man ska placera sin input. På samhällsnivå måste allas bördor vägas in i detta.

Think aloud study (Tänka högt-studie)

När testanvändaren av ett system berättar högt hur denne tänker när den utför uppgifter i systemet.

Formulär

En interaktionsstil där man fyller i information.

Gestalt (gestaltlagarna)

Närhet, Likhet, Kontinuitet, Slutenhet

Kognition

Förstående och uppfattande

Brainstorming

Metod för grupp för att få fram idéer