• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Fråga 1Vad är orsaken till att vissa födoämnen är essentiella – andra inte?

Svar: De ämnen kroppen inte kan syntetisera, eller bygga upp, måste tillföras med kosten.

Fråga 2.Vilka funktioner har proteiner i kroppen?

Svar: Proteiner fungerar som stöd (i t.ex. bindväv och senor), lagring (t.ex. kasein i mjölk sominnehåller många essentiella aminosyror, transport (t.ex. hemoglobinmolekylen som transporterarsyre i blodet), hormoner, enzymer som katalyserar kemiska reaktioner i cellerna.Proteiner har också funktioner i samband med rörelse i och med att de ingår i muskler samtkroppens försvar eftersom de kan vara antikroppar

Fråga 3.Följ en tugga med mat som innehåller mycket proteiner från munnen till när beståndsdelarnai tuggan når en cell i kroppen. Hur bryts proteinerna ned, var tas de upp, hur transporterasde i kroppen, i vilken form når de cellen?

Svar: Saliven och tuggning bryter ned maten till mindre bitar som sväljs. I magsäcken spjälkarpepsin, under inverkan av saltsyra som denaturerar proteinerna, proteinerna till polypeptider.I tunntarmen bryter andra enzymer (trypsin, kymotrypsin, olika peptidaser) ned polypeptidkedjornatill slutprodukten för nedbrytningen: aminosyror. Aminosyrorna tas upp avblodet genom villi i tunntarmen och transporteras till den aktuella cellen med blodet, ochkan där tas upp.

Fråga 4.Vilken/-a funktion/-er har a) galla b) bukspott.

Svar: a) Galla innehåller gallsalter som utsöndras till matspjälkningskanalen och finfördelarfetter.




b) Bukspott är alkaliskt och neutraliserar det sura innehållet som lämnar magsäcken. Bukspottinnehåller enzymer som bryter ned fett (lipas), stärkelse (amylas), socker (maltas)och protein (trypsinogen).

Fråga 5.En del vattenlevande djur, som salamandrar, har gälar utanför kroppen. Andra djur, somfiskar, har gälar under lock. Vilka för- och nackdelar finns med gälarnas olika placering?

Svar: Gälar utanför kroppen tillåter att gasutbyte lättare kan ske mellan blod och omgivandevatten, men innebär samtidigt att de tunna gälarna lätt kan skadas, t.ex. vid en rovdjursattack.Gälar som skyddas under lock eller hud är mindre utsatta för attacker, men har nackdelenatt gasutbyte inte sker lika enkelt.

Fråga 6.Om man börjar anstränga sig, t.ex. börjar springa, och behöver mer syre börjar vi andas kraftigareutan att tänka på det. Vad är det som gör att vi automatiskt börjar andas oftare ochdjupare?

Svar: Om man anstränger sig ökar förbränningen och bildning av koldioxid. Koldioxid ger upphovtill att det bildas kolsyra och då sänks pH i blodet. Celler i nervsystemet känner av den lägrepH-halten i blodet, och stimulerar andningsmuskulaturen via andningscentrum. Andra cellerkänner av en minskande syrehalt i blodet och stimulerar också en ökande andning.

Fråga 7.Vatten innehåller förhållandevis lite syre. En anpassning som ger effektivare syresättning avfiskarnas blod är den s.k. motströmsprincipen i fiskgälen. Beskriv mekanismen och förklaravarför den ger större effektivitet.

Svar: Strömmen med syrerikt vatten går i motsatt riktning mot blodströmmen när vattnetströmmar förbi gälarna. Det innebär att blodet hela tiden möter vatten med en större syrehaltän blodet har. Diffusionen sker därför från vatten till blod under blodets hela resa iblodkärlen i gälarna.

Fråga 8.Jämför hjärta och blodomlopp hos fisk, groddjur och däggdjur. Använd begreppen enkelt/dubbelt, ofullständigt/fullständigt blodomlopp i beskrivningen.

Svar: Fiskar har enkelt, ofullständigt blodomlopp. Groddjuren har ett dubbelt, ofullständigt blodomloppoch däggdjuren har dubbelt, fullständigt blodomlopp. Med ofullständigt blodomloppmenas att syrefattigt och syrerikt blod blandas. Ett dubbelt blodomlopp innebär attblodet passerar hjärtat två gånger på vägen genom kroppen.

Fråga 9.Beskriv a) en syremolekyls väg från lungor till en cell i foten, b) en koldioxidmolekyls vägfrån samma cell till lungan.

Svar: a) Syremolekylen binds till hemoglobin och åker med blodströmmen från lungorna via lungvenertill hjärtats vänstra förmak, vidare till vänstra kammaren, och ut genom aortan somsedan förgrenas till mindre artärer. Artärerna förgrenas ytterligare till kapillärer, och därifråntill cellen i foten.




b) Det mesta av koldioxiden diffunderar in i röda blodkroppar och bildar kolsyra när detavges från cellerna till kapillärerna. Koldioxiden följer med blodströmmen i vener till hjärtatshögra förmak, sedan höger kammare och pumpas därifrån till lungorna i lungartärer.Koldioxiden avges sedan från blod till alveoler i lungorna.

Fråga 10 För mycket fett i kosten kan leda till för högt blodtryck. Vilket samband finns mellan fet kostoch högt blodtryck?

Svar: Högt fettintag kan leda till ateroskleros, åderförfettning eller åderförkalkning, som innebäratt kolesterol lagras in i blodkärlens väggar. När kolesterolet lagras in täpps kärlen till ochhindrar blodflödet. Mindre yta för blodflödet innebär att blodtrycket ökar. Högt blodtryckökar också risken för ateroskleros, möjligen beroende på att kärlväggarna skadas av dethögre trycket, och ger ökad möjlighet för kolesterol att lagras in i de skadade kärlen.