• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/5

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

5 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Förklara skillnaden på bakteriocidaoch bakteriostatiska antibiotika.


Bakteriocida dödar bakterien ochbakteriostatiska hämmar bakteriens tillväxt.


Ge exempel på en intracellulärbakterie och förklara varför det kan vara svårare att behandla intracellulärabakterier med antibiotika i förhållande till de bakterier som förekommerextracellulärt.

- Klamydia


- En intracellulär bakterie lever inne i kroppens celler och antibiotikan har svårare att tränga in i den utan att även skada den egna kroppscellen.

Om du blir ombedd att ta med dig etturinprov för bakteriediagnostik av misstänkt urinvägsinfektion tillvårdcentralen, när bör du ta provet och hur ska du hantera provet frånprovtagning till dess du lämnar in det?


Provet ska helst tas medmorgonurinen då det bästa är att ha urin som har samlats under minst 4 timmar iblåsan. Det ska vara mittstråleprov, d.v.s. att man kissar lite först och tarprov på det som kommer efteråt (mittstråleprov). Om det kommer att ta lång tidinnan jag ska lämna in provet bör jag förvara det kylskåpskallt för att hindraatt bakterierna förökar sig. För kvinnor gäller det också att de ska sära påblygdläpparna så att så lite kontamination som möjligt i urinen sker.


Ulrika 5 år klagar över ont i halsensedan 2 dagar. Hon har svårt att svälja föda. Ingen hosta. Hennes status: Allmäntillstånd utananmärkning. Temp 38,8°C. Stora tonsiller med vita beläggningar. Lungor mednormala andningsljud utan biljud och hjärta utan anmärkning. Du misstänker attUlrika har Streptokocker.




a) Hur kan du ta reda på om det ärstreptokocker?


b) Hur ska Ulrika behandlas om det ärstreptokocker? Förklara kortfattat.

a) Genom att ta en odling från svalget. Det finns snabbtest för att se om infektionen är streptokocker grupp A. Är infektionen grupp C eller G måste man alltid odla. Odlingen behövs även för resistensbestämning.




b) Förstahandsmedel vid akut tonsillit är alltid penicillin då A-streptokocker inte är resistenta mot det.

Pelle, en tidigare frisk, 46-årigman har insjuknat med ont i halsen, hosta och snuva. Han är VD för ett företagoch känner stort ansvar för att klara den ekonomiska kris hans företag drabbatsav. Han vill bli frisk så fort som möjligt. Status: Hans allmäntillstånd ärutan anmärkning. Temp 38°C. Rodnande stora tonsiller utan beläggningar,förstorade lymfkörtlar bilateralt på halsen. Lungor med normala andningsljudutan biljud och hjärta utan anmärkning.




a) Vad är mest sannolikt att Pelledrabbats av?


b) Hur ska Pelle behandlas? Förklara kortfattat.


a) Rhinovirus, vanlig förkylning.




b) Pelle ska inte behandlas med antibiotika utan bara få febernedsättande. Hans allmäntillstånd är utan anmärkning och tonsillerna har inga beläggningar men de är förstorade. Pelle ska rekommenderas att inte fysisk anstränga sig utan ta det lugnt istället. Antibiotika har bara symtomatiska effekt bara de två första dagarna och gör således ingen markant skillnad. Han ska dricka ordentligt, ibland har varma dryck med honung en lenande effekt. Han kan ta receptfria febernedsättande och smärtstillande samt nässpray.