• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/23

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

23 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Hvornår inspirerer hesten?
Når galopspringets forben løftes fra jorden inspirerer hesten. Kroppen og brystkassen åbnes op så der er plads til indåndingen.Når den sætter forbenene i jorden igen trykkes kroppen sammen og luften ekspireres. Man må ikke kunne høre inspirationen! Kan man det er der tale om en bilyd. Heste kan kun trække vejret gennem næsehulen -> hestens dilemma!
Hvilke lidelser ses hos heste i de øvre luftveje?

Hvad er progressive hæmatomer?
En tilstand hvor hesten får en obstruktion i næseboret af en tumor-agtig udvækst bagerst i næsehulen. Ser ofte kun toppen af isbjerget da tumoren kan bevæge sig helt ind i sinus. Ætiologien er ukendt. Symptomet er et hæmorrhagisk unilateralt næseflåd (på trods af bilateral tumor) og varierende grad af nasal obstruktion. Respiratorisk stenoselyd. Terapi afhænger af placeringen. Diagnose stilles på røntgen eller endoskopi. Man kan forsøge sig med formalin indsprøjtninger i tumoren, ekstirpation (kraftig operation hvor der åbnes til næsehulen) eller aflivning. Ved kirurgi er der risiko for hjernebetændelse. Formalin har en god effekt på de progressive og er ikke invasivt til forskel for ekstirpationen. Tager dog nogle uger. Prognose afhænger af tumorens størrelse og behandlingsrespons.
Hvad er luftposernes funktion?
Ukendt. Teorier om trykudligning eller afkøling af hjernen.
Hvad er luftposetympanitis?
En non-inflammatorisk hævelse i parotisregionen der kan være medfødt eller erhvervet. Skyldes defekt i en klap under dannelsen, hvorved luften ikke kan komme ud men kun ind. Der ses smerte, dysphagi og dyspnø. Prognosen er god. Medicinsk behandling med kateter ind i indgangen så det får afløb eller operativ hvor man laver en åbning mellem højre og venstre side så det kan få afløb den vej.
Hvad er luftposeempyem?
Både føl og voksne heste hvor de pludseligt får uni- eller bilateralt næseflåd. Snot omkring larynx. Flåd ofte så tykt at det løber langs væggen ->derfor unilateralt. "Luftposesten". Ofte sekundært til kværke grundet forbindelse fra den retropharyngeale lymfeknude. Sekundære nerveødelæggelser. Behandles medicinsk med foley kateter eller kirurgisk. Skal skylles dagligt med saltvand og acetylcystein der nedbryder pus gennem det indlagte kateter. Prognosen er god hvis man kommer til det i tide.

Hvad er luftposemykose?
Sjælden lidelse der er voldsomt fatal. Der sætter sig svamp af aspergillus arter i luftposerne og nedbryder vævet tæt på A. carotis interna. Symptomerne er næsteflåd, epistaxis (hæmatom), dysphagi, dyspnø og neurologiske symptomer som følge af tryk på nerverne i området. Diagnose stilles ved endoskopi. Terapien er fokal fungicid terapi eller evt operation med aflukning af a. carotis. Næsten umuligt at stoppe blødning hvis der først går hul da der er stort tryk i arterien.
Hvad er pharyngeale cyster?
Medfødte reminenser af gl. thyroideas nedvandring der giver anlæg til cyster. De giver obstruktion og bilyde med symptomer i hvile. In- og ekspiratorisk stenoselyd, nedsat præstation, regurgitation (grundet synkebesvær) og respirationsbesvær. Diagnose ved endoskopi. Terapi er operation hvor der brændes. Prognosen er god.
Hvad er pharyngeal kollaps?
En lidelse der kommer til udtryk når hesten er under arbejde. Når hesten arbejder bliver alle væggene i pharynx suget indad. Fokus på nerverne der går til pharynx men ætiologien er ukendt. Under arbejde høres en inspiratorisk stenoselyd. Diagnose stilles på dynamisk endoskopi hvor der ses uni- eller bilateral ventral dislokation af loftet i nasopharynx eller axial dislokation af de laterale vægge. Terapien er steroid der fjerner ødemet. Prognosen er skidt for hestens arbejdsevne. De heste hvor man ikke har andre symptomer kan man sagtens mistænke dette som årsag tilnedsat præstationsevne.
Hvad er DDPM (dorsal dislokation af palatum molle)?
En intermitterende eller persisterende malpositionering af den bløde gange medførende in- og/eller ekspiratorisk snorkelyd og dyspnø. Af ukendt årsag kommer den bløde gane ud af sit normale leje. Den bløde gane vil suges opad når hesten trækker vejret, og denkan derfor ikke få vejret. Den snorkende bilyd under arbejde skyldes at luften ud fra trachea kører på hver side af den bløde ganeså den går i svingninger. Nedsat aktivitet i m. thyroideus gør at det hele bliver slapt så der ikke er tilstrækkelig overlapning mellem epiglottis og den bløde gane. Gør dislokation muligt. Hesten kan pludseligt stoppe op da den ikke kan få vejret. Synker ofte eller hoster. Tentativ diagnose ud fra anamnese. Konklusiv diagnose under dynamisk endoskopi. Konservativ behandling med antiinflamatorisk og diverse mekanismer. Ellers kirurgisk tie forward hvor man hiver epiglottis fremad så overlappet øges. Mange travheste ejere beder om at få foretaget det som profylakse fordi de mener det har en god effekt. Det kan ikke blive værre.Kun status quo eller bedring. Hø fra hønet i starten! Kæmpe tension på suturen. Hiver det hele fra hinanden hvis den strækker for meget de første 14 dage.

Hvad er larynx neuropathi?
Strubepiben. En idiopatisk lidelse der ofte ses i venstre side af larynx. Skyldes paralyse af n. reccurens. Manglende ophæng da musklerne ikke virker (m. cricoarythenoideus dorsalis, den eneste abduktor). Ses hos alle andre end ponyer. Når hesten trækker vejret vil larynx suges ind i midtplanet og et dynamisk kollaps opstår. De kliniske symptomer er inspiratorisk stenoselyd under arbejde, præstationsnedsættelse da diameter til luften nedsættes, hæs vrinsken og langtrukken hoste. Hæs vrinsken og langtrukken hoste er hestens forsøg på at lukke af og åbne op igen. Kan ikke lukke af grundet neuropatien. En tentativ diagnose kan stilles ud fra symptomerne. Knogleprocessen kan mærkes ved palpation når musklerne atrofierer. Konklusiv diagnose kræver endoskopi. Inddeles i grader alt efter hvor meget af larynx der hænger ind i lumen. Alt over grad 1 skal opereres. Hestene bliver ofte meget nervøse da de føler sig kvalte. Der er rent faktisk risiko for kollaps. Jo længere tid der går, jo mere atrofi af musklen kommer der, hvorfor lidelsen kun bliver værre og værre. Hesten bliver stridig og sætter sig imod arbejdet. Når man rider hesten vil den ikke stillesi venstre volte (da strubehovedet presses yderligere indad). Kirurgisk er der flere metoder. Den man laver nu er tie-back (laryngoplastik). Funktionel korrektion. Efterbehandling er boksro, skridt, lidt trav og derefter langsom øgning af arbejdet alt sammen i 4 uger hver. Suturen skal have lov at forandre sig stille og roligt så det holder. Mange kommer tilbage på højt plan. Vigtigt at der er oplyst om det ved handelsundersøgelse!
Hvilke risikofaktorer er forbundet med behandling af neuropati af larynx?

Emfysem


Sutur skærer igennem processus muscularis


Kronisk hoste


Utilstrækkelig abduktion


Infektion

Hvad er entrapment af epiglottis?
En tilstand hvor epiglottis fanges i plica glossoepiglotica (slimhindefold). Kender ikke årsagen til det. Prognosen er god ved normal længde af epiglottis. Mere afventende ved hypoplasi. Gennemskæring af fold gennem cavum oris med laser eller specialfremstillet udstyr.

Ved hvilke kliniske tegn skal man overveje endoskopi?

Kronisk hoste


Nedsat præstation


Ensidig/dobbeltsidig næseflåd


Abnorme lyde under arbejde


Besværet vejrtrækning

Hvilke sygdomme forventer man at finde når hesten hoster?

RAO (recurrent airway obstruction)


IAD (inflammatori airway disease)


EIPH (exercise induces pulmonary hemorrhage)


Bronkopneumoni


Virale infektioner


Neoplasi



Hvad er RAO (recurrent airway obstruction)?
Heste med reversibel luftvejsobstruktioninduceret af organisk støv, hvor neutrofilegranulocytter er den primære inflammatoriskecelletype i bronkoalveolær lavage (BAL). Allergisk respons mod partikler i hø (svampespore, bakteriespore). Der ses overreaktion af lungernes naturlige forsvarsmekanisme. Der sker et turnover i luftvejen så der kommer flere bægerceller, mere slim i luftvejen og mindre mulighed for at fjerne det. Ophobning af lufthelt tilbage i alveolerne.Brister når der er luft nok.Bliver derved til én stor alveole. Samtidig bliver slimhinden mellem alveolen og kapillærerne fortykkede ->langsommere diffusion.Kuldioxiden farer videre i organismen og hesten vil blive træt. Den forcerede udånding føre til udvikling af engbrystighedsfure (muskelfure langs thorax). Miljøforbedring er alfa omega! FJern alt hø og halm. Medicinsk terapi har kun effekt hvis miljøet er ændret. Steroid fjerner ødem og irritation i bronchiolerne, bronkodilator og sekretolytica.

Hvad er IAD (inflammatory airway disease)?
En tilstand man ser hos de unge heste (flytter ofte miljø og får en udfordring i deres immunsystem). Stort set de samme symptomer som RAO. Hoste, forøget mængde mucus, forhøjet antal inflammatoriske celler, besværet respiration under arbejde. IAD er pr definition reversibelt, hvilket gør den store forskel fra RAO. Lidelsen er multifaktoriel (miljø, allergener, infektiøse agens). Der sker en hypersensitivitetsreaktion med forekomst af mastceller og eosinofile.

Hvordan adskiller RAO og IAD sig fra hinanden?

Hvad er TA og BAL?

Tracheal Aspiration og BronchoAlveolær Lavage. De bedste metoder til diagnostik af RAO og IAD. Dernæst vurderedet ud fra den mucus der er i trachea, der inddeles i grader. Fundet af neutrofile opholdes med den mængde væske man har benyttet til at skylle med.




TA -> kort endoskop, sedation, lidokain gel, 30 mL opvarmet fysiologisk NaCl. Lille fordybning lige inden trachea spaltes til højre og venstrehovedbronchie hvor man kan opsamle det fra. Prøven overføres til et rør hvorfra man laver BU, differential og totaltælling. Udføres altid før BAL!




BAL -> endoskop, BAL kateterslange der skal være lang nok til at nå helt ud i de bagerste afsnit af lungerne (højre caudodorsale lungeafsnit). Lidokain, 200 ml opvarmet fysiologisk NaCl. Udføres altid efter TA!




En normal hest har mindre end 20 % neutrofile ved TA og mindre end 5 % ved BAL. Lider måske først rigtig af RAO hvis BAL er > 20 %.

Hvad kræves for at diagnosticere RAO eller IAD?

Grundig anamnese


Klinisk undersøgelse


Endoskopi til graduering af mucus


TA cytologisvar


BAL cytologisvar


Biopsisvar kan anvendes.

Hvilke miljøforbedringer skal foretages ved heste med RAO?

Hvorfor er allergitests ikke anvendelige?
Allergitest udføres ofte på heste. Problemet er at testen tester for underlige ting som de aldrig vil blive udsatfor alligevel. Derudover er den lavet til IgE medierede allergier. Den kan derfor ikke bruges!
Hvad er EIPH (exercise induces pulmonary hemmorhage)?
Blødning fra lunger under eller efter arbejde hos væddeløbsheste. Ses ved endoskopi og giver sjældent næseblod. Ætiologien er ukendt. Ruptur af alveolære kapillærer og blødning ind i lungens interstitium ogalveoler. Højre caudo-dorsale område mest afficeret. På BAL og TA kan ses makrofager der har optaget blod. Forebygges ved at reducere det transmurale tryk i luftvejene. Ikke muligt at behandle sig ud af de kroniske heste.